Van egy volt főiskolás csoporttársam, akivel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Annak idején, a 2000-es évek hajnalán meg MSN-en akartuk megváltani a világot, de ismerősök voltunk iwiw-en és myvip-en is. Mostanra maradt a facebook, a messenger és az instagram világa, de üzeneteket leginkább messengeren szoktunk váltani egymással. Legutóbb például arról mesélt, hogy vettek egy kis családi házat Veresegyházán, épp most zajlanak a felújítási munkálatok. Ami azonban meglepett, hogy a villamos rendszer korszerűsítését napelem rendszer telepítésével szeretnék megoldani.

Napelem rendszer telepítése? Milyen újfajta úri muri ez? Gondoltam magamban, de aztán Misi elkezdte magyarázni, hogy is néz ki ez a gyakorlatban. “Tulajdonképpen a havi villanyszámlád összegét szinte biztosan megspórolhatod egy ilyen megoldással. Ráadásul környezetbarát, akkor pedig miért ne próbálkoznánk meg vele, ha van lehetőségünk rá? Van egy nagyon egyszerű napelemes pályázat is, aminek a segítségével lehetőség van a meglévő forrásunk kiegészítésére, hogy megfelelően menjen a telepítés. Így az anyagi rész igazából biztosított a rendszer telepítéséhez.”

“Persze ha napelem rendszerben gondolkodik az ember, az mindenképpen hosszú távon megérős csak. Mi úgy számoltunk, a mi befektetésünk kb. egy tíz éven belül fog megtérülni, de szerintem még így is megéri belevágni a projektbe. Megmondom őszintén, már a telket is ennek megfelelően, tudatosan választottuk. Így a mi házunk délnyugati fekvésű, épp elég napfényt kap ahhoz, hogy ideális legyen a napelem rendszer telepítése a tetőre. A tetőnk dőlésszöge is alkalmas, bár a tetőszerkezetet azért meg kellett erősítenünk, hogy elbírja a napelem rendszert. Ha ez nem sikerült volna, a kertben is el lehetett volna helyezni a napelemeket – gondoltad volna, hogy ilyet is lehet? De így jobban jártunk, a földre történő telepítésnek kicsit borsosabb az ára. “

“Az is nagyon fontos, hogy a technikai-műszaki paraméterekben ne egyedül foglalj állást. Mi már a ház kiválasztásakor vittünk magunkkal egy energetikai szakembert, aki segített a technikai részletek meghatározásában és elemzésében. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a telepítéshez rendelkezned kell a saját éves fogyasztásod adataival. Mi a szakember segítségével már kilowatt per órában kalkuláltuk az éves elektromos áram fogyasztásunkat. Ügyesen kell belőni, mekkora teljesítményű napelem rendszert akarsz telepíteni – ha túl kevéssel számolsz, akkor később a bővítés költségeivel is kalkulálnod kell.”

“Nos, mit gondolsz, jól tettük, hogy belevágtunk a napelem projektbe?” – zárta le a beszélgetést Misi. Nem is tudom, engem igazán megfogott ez a téma. Ti hogy vagytok ezzel? Bízom benne, hogy Misiéknek sikeres lesz a projektjük, és tíz év múlva elmondhatják, hogy érdemes volt beleállniuk a napelem témába! Ki gondolta volna, hogy erről fogunk beszélgetni messengeren egy esős vasárnap délután…