Az internetes chatelés igen praktikus találmány olyan esetekben, amikor valakik nem tudnak személyesen találkozni. Gondolok például egy távkapcsolatra, ahol a felek az ország két végpontján élnek, esetleg országhatárok, kontinensek választják el őket. A másik eset, ami arra késztet, hogy használjam a chatet, a távol elő családtagokkal való kapcsolattartás. Sőt, néha idősebb családtagjaim üzeneteit is szoktam közvetíteni a külföldön élő rokonoknak, mert a nagyszüleim nem használnak internetet meg számítógépet.

Én úgy vagyok vele, hogy csak akkor chatelek, amikor tényleg nincs más mód, ahogyan kommunikálhatnánk. Nem szeretek az interneten beszélgetni, mert nagyon személytelennek tartom, olyan, mintha egy elképzelt valakivel beszélgetnék, és elveszik a beszélgetés varázsa. Amint mondtam, néha mégis muszáj, mert nincs más lehetőség, és valljuk be, ezekben az esetekben nagyon jól jön a chatelés. Gyakran használom a képküldés funkciós és a videochatelést. Ezek nagyon jók, mert ingyenesek, és bármikor bárhol használhatóak ma már egy okostelefon segítségével is. A nagyszüleim mindig el vannak hűlve rajta, hogy hogy lehet, hogy egy pillanat alatt a hang vagy egy kép vagy egy leírt mondat eljut akár több ezer km távolságra. Ez tényleg felfoghatatlan emberi aggyal szerintem is, és egyben fantasztikus.

Nagymamám múltkor újságolta, hogy telefonon beszélt egy Amerikában élő rokonunkkal, akikkel jó kapcsolatban vannak. Évente néhányszor beszélgetnek, meg felköszöntik egymást ünnepekkor, és nagy ritkán ők el is látogatnak hozzánk Magyarországra. Most azonban nem, mert ház felújításban vannak. Mama mesélte, hogy újravakolták a házat, meg lecserélték az ablakokat, és a tetőt is felújították, mert már kezdett a fa tetőszerkezet gyengülni. Az új tetőre pedig napelemet szeretnének majd telepíteni, hogy kicsit tudjanak majd spórolni az áramhasználattal. Mindez elmondás alapján is nagyon drága beruházásnak hangzik, ezért érthető, ha most ebben az évben nem jönnek haza Magyarországra látogatóba.

Mivel felkeltette az érdeklődésem a napelem, amiről meséltek, utána olvastam kicsit. Magyarországon is divatja lett, ezt már csak onnan is tudom, hogy amikor utazom sok helyütt látok a tetőkön fekete napelemeket, és néhány helyen a határban is nagy napelem telepeket. Azt találtam róla, hogy vannak nálunk Magyarországon napelem pályázatokamelyek segítik azokat, akik szeretnének belevágni a napelem rendszer telepítésébe. Minden esetben kell rendelkezni bizonyos nagyságú magántőkével, és a pályázat nyertesei ehhez kaphatnak 500 ezer és 10 millió forint közötti ingyen hitel támogatást, ha magánszemélyekről van szó, és társas házak és vállalkozások még ezen felől vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek. A pályázat nem csak napelemre szól, hanem például a házszigetelésre is igényelni lehet, vagy pedig nyílászáró cserére.

A napelem telepítés első lépése a gondos tervezés. Elsőként a szakemberek kiszállnak a helyszínre, ahol szemügyre veszik a jövendőbeli napelem helyét. Felmérnek minden szempontot, ami a napelem rendszer telepítéséhez fontos. Megnézik például, hogy a háztető elég erős-e ahhoz, hogy a napelem rendszert elbírja, vagy például azt is, hogy milyen irányban fekszik a ház, hogy az megfelelő legyen a napelem számára. Fontos, hogy a lehető legmegfelelőbb szögben és a legtöbb ideig érkezzenek a napsugarak a napelemre, ezért feltétel a háztető déli, vagy délnyugati, délkeleti fekvése. Arra is figyelni kell előre, hogy sem most, sem a későbbiekben ne árnyékolja le semmi, fa, épület, kémény a napelemet, mert akkor nem tud majd elég hatékonyan áramot termelni.

A néhány hetet igénybe vevő tervezés után a napelemek telepítése már üdítően gyorsan, kb 1 nap alatt le is megy. Ezután, ha a próbaüzemben minden megfelelőnek bizonyult, még a villanyszolgáltatónak kell egy új villanyórát felszerelnie az elektromos hálózatra, és kezdődhet is az áramtermelés napenergia segítségével. Olyan jól hangzik, hogy megirigyeltem a rokonaimat Amerikában..