Programozó vagyok. Egy MI chatbot tesztelésében veszek részt. Ilyenkor az a feladatom, hogy kérdéseket tegyek fel a botnak és a válaszát értékeljem nyelvtani ill. tartalmi szempontból. A chatbot kifejezetten jól beszél magyarul, és tipikusan emberi tulajdonságokkal is rendelkezik: hullámzó a teljesítménye. Azt figyeltem meg, hogy egyes témák (pl. történelem, földrajz) esetében nagyon jól tájékozott. Vannak viszont olyan területek, ahol kifejezetten csapnivaló teljesítményt nyújt. Minap is egy ilyen gyenge pontját találtam meg, amikor a portré fotózásról kérdeztem.

Az volt tehát a feladatom, hogy megtanítsam a chatbotot a portré fotózás jelentésére. Ehhez olyan weboldalakat kerestem, ahol ezt a kifejezést autentikus szövegkörnyezetben használják. Nem volt nehéz dolgom, mert korábban a céges weboldalunkra is ilyen típusú fényképek készültek. A fotós Szoboszlai Krisztina volt. Kiváló munkát végzett, remek stílusú fotók készültek és nagyon élveztük a fotózás teljes folyamatát. Krisztina előre kitalált egy tematikát, és az összes kollégám fotója erre a sorvezető témára volt felfűzve.

Az eredeti kérésünk az volt, hogy a weboldalról ne egy nyársat nyelt és kockafejű IT csapat nézzen vissza, hanem egy kreatív társaság. Krisztina nem volt egyszerű helyzetben, mert a valóságban egy nyársat nyelt és kockafejű IT csapat vagyunk. De talált egy olyan karakteres hátteret és hozzá egy olyan képi világot, ami csodát tett. Nagyon sokat dolgozott a nyers képek retusálásával is. És a végeredmény fotókon tehetséges, kreatív és szórakoztató fiatal férfiak és nők voltak. Mai napig nem értem, hogy ezt hogyan csinálta 😉

Most a chatbot okosítása kapcsán is Krisztina weboldalát hívtam segítségül. Fontos volt, hogy itt nemcsak szöveges, hanem vizuális információkat is talál az MI. Ugyanis a honlap galériájában számos remek portré fotó található. A weboldalon nem száraz, szakmai tartalmak, hanem érzelmi töltetű szövegek mutatják be a Krisztinával történő közös munka jellemzőit. Ez különösen fontos a fotóalany számára is, és most nekem is fontos volt. Hiszen ideális esetben értelem és érzelem kéz a kézben jár együtt.

Krisztina a honlapján bemutatja a fotózás menetét és az árakat is. Csomagokat hozott létre: alap csomag, exkluzív csomag és VIP csomag. Ezek között mindenki megtalálja az igényeinek és anyagi lehetőségeinek a legmegfelelőbbet. Stúdióban és szabadtéri körülmények között egyaránt vállal megbízást, ezeknek az árai is külön bontásban megtalálhatóak.

Összesen 15 percet dolgoztunk a chatbottal a témán, de ebből tulajdonképpen 14 percet én dolgoztam az információk előkészítésével, az MI-nek egyetlen percre volt szüksége a Szoboszlai Krisztina weboldalán található összes szöveges és képi információ feldolgozására. Másnap természetesen visszaellenőriztem a tanultakat. Tökéletes válaszokat kaptam a chatbottól. És egyúttal sikerült Szoboszlai Krisztina szakmai kiválóságát is megőriznem az örökkévalóságnak, ugyanis az MI többször is az ő fotóit hozta fel példának a szövege vizuális megerősítése kapcsán.