Vannak olyan dolgok az életünkben, amit igazán nem szívesen beszélünk meg a barátainkkal, mert nem akarjuk, hogy esetleg furcsának gondoljanak, vagy mert pont őket érinti a kérdés, így nem lehet pont velük megbeszélni.

Vannak olyan helyzetek, amikor jól jön egy pártatlan ember segítő tanácsa. Jó, ha néha olyan emberekkel beszélhetjük meg a gondjainkat, aki egyáltalán nem ismer minket, és nem kell kellemetlenül éreznünk magunkat, hogyha vele beszélünk.

Azt hiszem, valami ilyesmi lehetett az alapkoncepció, mikor a fejlesztők megalkották az anonim chat felületeket. Főként az járhatott a fejükben, hogy a tinédzserek nem szeretik a szüleikkel, ismerőseikkel megbeszélni a gondjaikat, de egy idegennek, mindenféle következmény nélkül talán megnyílnánk.

Az anonim chatek ennek ellenére sokkal inkább a magányos, vagy unatkozó emberek gyűjtő helye lett. El lehet mondani, hogy a legtöbben inkább unalomból használják ezeket a chat felületeket, mintsem igazi problémák megoldására.

Unaloműzésnek pedig, ha éppen nem elérhető egyik barátod sem, igazán kiváló lehet. Itt bármiről lehet beszélgetni, és ha esetleg szimpatikus az illető, akkor valamelyik közösségi oldalon folytathatjátok is a csevegést, bár ez elrontja a dolgom anonimitását.

Én mikor fiatalabb voltam, rendszeresen használtam ilyen chat oldalakat, mikor a nyári szünetben már nem tudtam mit kezdeni magammal.

Ilyenkor a komoly témák helyett a legtöbbször egy rakás gyerek összegyűlt és csak beszélgettünk mindenről, ami éppen érdekelt minket. Iskoláról, filmekről, programokról, nyaralásokról.

Most, felnőtt fejjel már látom a gyermekeknek egy ilyen ellenőrizetlen online közösségbe való bekerülésében rejlő veszélyeket. Nem tudom, mit tettem volna, ha nem több gyerekkel dobott volna össze a chat, hanem felnőttekkel, vagy nem ilyen rendes gyerekekkel, hanem sokkal problémásabbakkal. Nekem szerencsém volt, de nem tudom, hogy más is ilyen szerencsés-e. Azóta már megjelent a cyberbullying, amikor az interneten zaklatják az embert, illetve vigyázni kell, mert a kamu regisztrációk, catfish-ek is egyre elterjedtebbek.

Egy anonim chat-en pedig mindenki azt mond magáról, amit csak akar, itt nem lehet kiszűrni, hogy mik az ember valódi szándékai illetve, hogy ki is ő valójában. Egy másik közösségi oldalon talán a képekből, vagy bármi másból ki lehet szűrni, hogy ki az, aki kamuzik és melyik profil az, ami mögött valós személy is áll.

A gyerekkorunk népszerű oldalai és alkalmazásai az idő előrehaladtával kezdenek újra egyre népszerűbbek lenni és úgy döntöttem, hogy már csak nosztalgiából is, de újra felregisztrálok egy ilyen anonim chat oldalra, és nem bántam meg.

Rengeteg veszélyt rejthet magában egy ilyen oldal gyerekekre nézve, akik naívan kiadják akár a címüket is egy kedves idegennek, de felnőtt fejjel már egyáltalán nem jár veszéllyel.

A legmeglepőbb dolog, hogy nálam sokkal fiatalabb gyerekekkel is elbeszélgettem ezen a chat oldalon és tanácsokat is kértem tőlük, mert éppen egy születésnapi ajándékon törtem a fejemet az unokahúgom számára.

A legjobb döntés volt szerintem az, hogy megkérdeztem ezeket a hasonló korú gyerekeket arról, hogy mit lenne célszerű vásárolnom neki és a válasz eléggé egyöntetűen az egyedi póló felé húzott. Emlékszem, nekem még rengeteg egyedien nyomtatott pólóm volt, de mikor én voltam gyerek, akkor még nagyon drágák voltak ezek a termékek.

Most a póló nyomtatás már egészen elterjedt, olcsón és gyorsan hozzá lehet jutni a kész termékekhez, sokszor még interneten sem kell rendelni. Vannak olyan üzletek, ahol nem kell kötelezően előrendelni a termékeket. A lolmarkt.hu például lehetőséget ad erre is, náluk online is lehet rendelni, de nagyon sok helyen van üzletük, így ha valaki nem szeretne online rendelni, az az üzleteikben is elkészíttetheti a kívánt pólót vagy más ajándéktárgyat.

póló nyomtatás
póló nyomtatás

Akikkel beszéltem, azoknak a nagy része itt nyomtattat, hogyha ajándékot szeretne, mert ez az üzlet éri meg a legjobban ár-érték arányban. A nyomataik szuper jó minőségben készülnek, a náluk kapható pólók anyaga is jó. Nem csak jól néz ki, hanem kényelmes viselet is, akár hosszabb távon is.

Fontos még, hogy ezek a pólók nem mennek tönkre a mosásban. Persze, érdemes a nyomat élettartamának meghosszabbításának érdekében kifordítva mosni, és a vasalóval is óvatosan kell bánni. Ezek persze biztonsági intézkedések. A kifordított mosás miatt például nem fogja a nyomatot összekarcolni, károsítani egy cipzár vagy egy gomb.

A póló nyomtatás megjelenése számtalan ötlet megvalósítását hordozta magában. Minden kislánynak megvan az az időszaka, mikor divattervező szeretne lenni, mikor a ruhákkal szeretne foglalkozni, és a póló nyomtatás el is indíthatja ezen az ösvényen. Nagyon jó érzés, mikor a saját mintáiddal díszített pólóban járhatsz, vagy ha egy barátodnak a kedvencével díszített pólót ajándékozhatsz.

A póló nyomtatás egy olyan dolog, aminek csak a képzeleted szabhat határt. Persze nem a saját minták tervezése a legelterjedtebb a póló nyomtatás területén. Az emberek inkább kedvenc mesehőseiket, filmes szereplőiket, zenekaraikat vagy kedvenc idézeteiket szeretik a pólóikon látni. Be kell vallani, hogy azért ez is elég jó. Mindenki szereti hirdetni, hogy milyen zenét hallgat, hogy milyen sorozatokat szeret.

Az öltözködés mostanában az önkifejezés egyik formájává vált, az egyedi póló nyomtatás pedig kifejezetten kedvelt eszköze ennek. Így csak ránk kell nézni és mér tudják, mit szeretünk. Az sem utolsó szempont, hogy nagy valószínűséggel a póló, amit mi magunk nyomtattattunk nem fog velünk szembe jönni az utcán, így az egyediségünk is megmaradhat.

A póló nyomtatás előnyeit nem is kell sokáig ragozni, el lehet mondani, hogy igen, egy nagyon jó dolog, és ha a megfelelő helyen nyomtattat az ember, akkor hosszú életű ruhadarabokra tehet szert.

Az volt inkább a nagy kérdés, hogy mit nyomtattassak a pólóra, hiszen hiába imádom az unokahúgomat, fogalmam sem volt róla, hogy az ilyen korú gyerekek mit szeretnek.

Ebben segítettek a chat-en, mert sikerült hasonló korú gyerekekkel összeakadnom, akik úgy, hogy nem ismerik az unokahúgomat, rengeteg ötlettel rukkoltak elő.

Nem kell feltétlenül ismerni a másikat ahhoz, hogy kitaláld, minek örülne, mert vannak olyan dogok, amiket mindenki szeret. Nagyon jó ötleteket kaptam, hiszen vannak olyan mesék, sorozatok, amiket mindenki szeret, illetve a legjobb, amivel nem tudok mellé lőni, az egy vörös panda ötlete volt. A vörös panda egy olyan állat, amit mindenki imád.

Nem lehet ellenállni az édes pofijának és én nem is találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna ezt az állatot.

Nagyon sok olyan sorozatot ajánlottak, amiből tudtam volna választani neki, de itt nagy a rizikó, mert lehet, hogy pont egy olyan karaktert nyomtattatnék a pólóra, akit nem szeret valamiért. Ezért inkább a biztonságosabb megoldásnál maradtam és a chat-en kapott ötletek közül végül a vörös pandát valósítottam meg és azt tettem a pólójára.

Nagyon remélem, hogy neki is tetszeni fog, mert én már most imádom!