Szerintem a chat hatalmas találmány. Sok vidéken élő barátom van, akikkel sokkal könnyebben tudom így tartani a kapcsolatot, mint telefonon. Hiszen telefonon nem mindig lehet elérni egymást, a chat segítségével viszont igen. Bármikor írhatunk egymásnak üzenetet, akár késő éjjel is, ha úgy adódik (ilyenkor telefonálni ugye már nem illik). Amikor pedig az üzenet címzettje elolvassa, akkor válaszol. Ezzel gyakorlatilag folyamatos, állandó interakcióban lehetünk egymással. Igazából én jobban is szeretek üzenetben kommunikálni, mint telefonálni. Persze az eget rengető fontos dolgokat nem így rendezem, de ha szükségem van egy kis segítségre, akkor kihasználom a chat adta lehetőségeket. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor tárhely bérlés miatt segítségre volt szükségem, mert hát én ennek nem vagyok szakértője. Van egy programozó barátom, aki Debrecenben él, és őt hívtam segítségül. A következő üzenetváltások történtek:

-Szia Csabi! A segítséged kell, tárhely bérléssel kapcsolatban, csak tudod, én nem értek hozzá.

-Szia! Persze mondd, mit szeretnél tudni?

– Mindent, ajánlj valamit, magyarázz.

– Hát, ha tárhelyet szeretnél bérelni, akkor a rackforest.hu oldalát ajánlom. Nagyon sok lehetőség közül lehet náluk választani, ez alatt azt értem, hogy különböző méretű és funkciójú tárhelyeket. Ráadásul nagyon jó áron.

– Ez mit jelent?

– A legkisebb tárhely, amihez 1 GB SSD tárhely tartozik, és 5 darab domain adható hozzá, korlátlan e-maillel évente 3800 forint + áfa. Ez a legolcsóbb. A legnagyobb és legdrágább ugyanígy évente 17.600 forint. 150 GB tárhely és 200 domain adható hozzá. De ez egyébként hatalmas csomag, és a méretét tekintve egyáltalán nem számít drágának, bár igazából nem hiszem, hogy erre neked szükséged lenne.

– Akkor mondd el kérlek, hogy a két véglet mire való.

– Az 1 GB-os tárhely tökéletes különböző blogokhoz, vagy bemutatkozó oldalakhoz. Nagyjából napi ezer látogatót képes fogadni. A 150 GB-os a nagy webshopoknak éri meg, vagy olyan oldalaknak, ahová sok-sok képet vagy videót töltenek fel. És még fórumokhoz is ekkorát szoktak használni.

– Mi az a domain?

– Gyakorlatilag az oldalnak a címe. Ez azt jelenti, hogy mondjuk, csinálsz 5 különböző domain nevet, és azokat mind a tárhelyre irányítod. Ha több domain neved van, több lehetőség van arra, hogy megtalálják az oldaladat.

– Amúgy te mit gondolsz, ez a tárhely bérlés hasznos dolog?

– Persze. Minden weboldal egy szerveren helyezkedik el, és lényegében ezen bérelsz tárhelyet. Egy szerver fenntartása jóval költségesebb megoldás, és bonyolultabb is, de ha csak egy tárhelyet bérelsz, akkor neked nem kell semmi mással foglalkoznod, csak a weboldaladdal. A Rackforestnél pedig Linux (ez a neve) szerveren működik, és ez az egyik legmegbízhatóbb. Szóval így igazából minden adat, ami a weboldaladat érinti, teljes biztonságban lesz.

– És mit is tudsz erről a cégről?

– Hát van velük tapasztalatom, mert az unokahúgom egy divat blogot csinál, és ő is tárhely bérlésre adta a fejét. Ő teljesen elégedett volt velük, egyszer sem volt semmi baj a blogjával, nagyon segítőkészek voltak vele, minden felmerülő kérdésére válaszoltak, és segítettek is kiválasztani a számára megfelelő méretű tárhelyet. És hát az sem utolsó szempont szerintem, hogy multinacionális vállalatokkal is együttműködnek, ami egyértelműen azt jelzi, hogy tényleg nagy szakértelemmel bírnak. A honlapjukon el is tudod intézni az egészet amúgy, ha nincsenek igazán kérdéseid.

– Igen, már csinálom, köszönöm a segítséget! Hát, így sikerült a tárhely bérlésem. Én megmondtam, hogy hasznos találmány a chat.