El sem tudom képzelni az életemet a chatprogramok nélkül. Tudom, nem tesz jót, hogy szinte már a függőjük lettem, de annyira megkönnyítik az életemet. Egészen pontosan nem is megkönnyítik, hanem sokkal kényelmesebbé teszik. Igen, én is egy lusta Homo sapiens vagyok, aki szereti, ha mindent kényelmesen tud intézni otthonról, a fotelből. Mióta életem részei a chatprogramok, egyetlen üzenet írásával meg tudom vitatni a barátommal, hogy mit főzzünk vacsorára, azonnal tudom tájékoztatni a barátnőmet, ha kések a találkozónkról, de még anyukámnak is át tudom küldeni a képeket a hétvégi családi ebédről. Egyszóval nagyon hasznos találmánynak tartom őket. Főleg, mióta egy hatalmas, de hihetetlenül jó változás is érkezett az életembe miattuk.

Lehet, hogy elsőre szokatlan a téma, de a napelemekről van szó. Pontosabban nem a családi házakra szerelhető, kisebb napelemekről, hanem az ipari méretű, nagy energiaigényű fogyasztóknak szánt napelemekről. Az egyik kolléganőm küldött át néhány hónapja egy linket nekem chaten, hogy mit szólok hozzá. Először nem is értettem, aztán megnyitottam és láttam, hogy napelemes rendszereket kínál a weboldal cégeknek, vállalatoknak, önkormányzatoknak. Hamar leesett, hogy a zöldebb iroda projekt keretében szeretné majd benyújtani az ötletét. Tudni kell a cégünkről, hogy meghirdettek egy pályázatot, amin az iroda dolgozói indulhatnak bármilyen környezetbarát ötlettel, újítással. A vezetőség elbírálja a pályázatokat és a legjobbakat megvalósítják. Természetesen a nyertes pályázatok ötletgazdái jutalmat kapnak.

Keresgéltem én is ötleteket, de semmi használhatót nem találtam. A fénymásolj kevesebbet, ne nyomtass ki mindent, műanyag dobozban hozd az ebédedet, ne zacskóban, … típusú ötleteken kívül nem igazán jutott eszembe más. Esetleg még a szobanövények, na de napelemek? Utána olvastam a kolléganőm által javasolt oldalon a napelem parkoknak és napelemeknek és meglepve láttam, hogy több sikeres projektje is volt már a cégnek. Egy önkormányzat és egy üzem is sikeresen belevágott a napelemes rendszerek telepítésébe és azóta működő példaként biztatnak mindenkit. Nem is tudtam, hogy kis hazánkban is van példa ilyesmire; ha tippelnem kellett volna, nemmel felelek. Az elképzelés tetszett, de nem voltam benne biztos, hogy lenne kapacitása a cégnek egy ekkora beruházásra. Mármint pénzügyi téren. Ezt meg is mondtam a kolléganőmnek, aki kifejtette, hogy szerinte ez az egész program amúgy is csak kamu, ki akarják szúrni a szemünket ilyen olcsó változtatásokkal, majd döngetni a mellüket, hogy ez kérem egy zöld munkahely. Úgyhogy a napelemekkel jól le tudnánk mérni, mennyire gondolják komolyan ezt az egész programot.

Mivel besegítettem a kolléganőmnek és alaposan utána kerestem a feltételeknek, az egész folyamatnak, sőt, még napelem pályázat témában is gyűjtögettem releváns dolgokat, együtt adtuk le a projektünket. Kíváncsian vártuk, hogy mi lesz az ötletünkből. Amikor kihirdették a nyertes ötleteket, rendesen meglepődtünk. A díjazottak „himi-humi” ötletei (a kolléganőm fogalmazott így) után bejelentették, hogy különdíjat érdemelt a mi napelem projektünk és már vizsgálják, hogy valóban megvalósítható-e. Nagyon örültünk ennek, hiszen ez jelentős változást jelentene az iroda életében. És ettől aztán úgy kizöldülnénk, hogy csak na.

Mire észbe kaptunk, már bőven a megvalósítás közepén járt a dolog. A mi irodánk is egy sikeres példája lett a vállalatok környezetbarát működésének és rengeteg pozitív véleményt és dicséretet kaptunk. Azt hittük, ezzel vége is a napelem projektnek, kaptunk érte jutalmat, meg is valósult, kész. Hát igencsak naivak voltunk a kolléganőmmel, mert nem is olyan régen behívatott minket a főnök és közölte, hogy a francia leányvállalat is korszerűsödni szeretne és meghívnak minket, hogy meséljünk el mindent az ötletünkről, sőt, segítsünk is a megvalósításában. Fél évre átvesznek minket, ki kell költöznünk Franciaországba. Hatalmas meglepetés és öröm volt ez nekünk, hiszen nagyon jó szakmai előre lépési lehetőség és nem utolsó sorban kalandnak is kiváló. Addig kell menni, amíg fiatalok és mobilisek vagyunk, úgyhogy természetesen igent mondtunk mindketten.

Mióta sikeresen környezetkímélő áramforrásra váltottunk, egyre több cégnél veszem észre, hogy hasonlóan cselekszik. Én bizakodó vagyok és hiszek benne, hogy ezzel nem csak a környezetünket óvjuk, de példát is mutatunk mindenkinek – ha mi képesek voltunk rá, másnak is menni fog.