A pandémiás időszak alatt sokan rákényszerültek új hobbik után nézni, mint ahogy én is, mivel nem szerencsés közösségbe járni. De állandóan a telefonon sem lóghatok, így kitaláltam, hogy random emberekkel fogok chatelni ezzel is tágítva a látókörömet. Kimondottan olyan chatpartnereket kerestem, akikkel teljesen különbözik az érdeklődésünk, így minden beszélgetés után egy új információval gazdagodhatok. Én eléggé humán beállítottságú vagyok, így a komfortzónám a művészetek, azon belül is a kedvenc témám az irodalom. Órákig képes vagyok akár egy 4 soros versről is beszélni, ha annyira megérint. Soha nem tudtam elképzelni, hogy valakinek az írás ne lenne a szíve csücske. De ezt a gondolatomat újra kellett értékelnem amikor egy chatbeszélgetés alkalmával rávilágítottak az én hiányosságaimra. Vajon másnak az irodalom olyan, mint nekem az acél kereskedelem volt? 

Ugyanis ez volt a téma, ami felnyitotta a szemem, mekkora vakfoltjaim vannak ilyen téren.

Már tüzetesebben is utánanéztem a témának, de a kiindulópont a chatbeszélgetésen kívül az Acélpartner weboldala volt.

Az acél kisokossal kezdtem, hiszen úgy gondoltam, hogy az alfája ez lehet az egésznek, hogy később jobban átlássam a témakört.

Annyit azért a chatbeszélgetésig is tudtam, hogy az acél az nem csak az egyik barátom vezetékneve, hanem egy vasötvözet. Az már nem volt tiszta, hogy a legfontosabb ötvözője a szén és még egy rakat másik anyaggal is lehet keverni attól függően, hogy milyen tulajdonság a célunk. Például, ha keményebb, kopásállóbb acélt szeretnék egy kis króm nem árt, de abban az esetben ha az éktartósságra megyünk rá, úgy a Volfram kikerülhetetlen. Szintén a kopásállóságra segít rá a mangán, de a mágnesesség növelése érdekében a nikkel a nyerő ötvöző.

Idáig könnyen eljutottam, de innentől kezdett bonyolódni a dolog: jött a szerkezeti acél, ötvözött acél, általános, nemesíthető vagy betétben edzhető automata acél, ötvözetlen minőségek de ezek is további alcsoportokra oszlottak. Olvastam szerszámacélokról, gyorsacélokról és különleges acélokról is. Ismét jött egy nagyobb csoport, a húzott acéltermékek, amit a hántolt és csiszolt acéltermékek követtek. Ha már acél, kaptam egy kis ízelítőt a munkafolyamatokról, mint a hengerelés, hegesztés, edzés és nemesítés. Olyan hőfokokról esett szó a leírásban, hogy újraértékeltem a kánikula fogalmát. 

A weblapon az acél kereskedelem fülnél találtam még acél lemez kategóriákat, amiket az Acélpartner raktároz. A megnevezések alatt mind megtalálható az azokhoz tartozó szabvány, minőség, minőség igazolás, felhasználás leírás, amiből én csak a felhasználási területet tudtam értelmezni. Ismét eljutottam arra a pontra, hogy nem gondoltam volna, hogy ennyire összetett egy ránézésre egyszerű lemez.

Az oldalon tovább böngészve egy csomó más érdekes dolgot is találtam, amivel a cég foglalkozik. Ilyen volt például a lángvágás. Kiderült az is számomra, hogy a lángvágást is ISO szabvány szerint készítik. 

De ha éppen másfajta vágási módra lenne szükségünk a szolgáltatások között szerepel a plazmavágás is, amiről egyszer már láttam egy rövid videót és lenyűgözött, hogy egy kemény anyagon úgy haladnak át bonyolult mintázatokat készítve, mint meleg kés a vajon.

acél kereskedelem

Egy olyan új ajtó nyílt ki számomra aminek még mindig csak a küszöbén állok, hiszen annyi mindent nem tudok még az acél világáról, de legalább betekintést nyerhettem hála a chatnek. Biztosan utánaolvasok még a témának és ha egyszer acél lemezre lesz szükségem, akkor tudom, hogy az Acélpartner oldalán az acél kereskedelem fül alatt megtalálom a szükséges alapanyagot.