Jött egy változás az életembe és úgy alakult, hogy lakáseladásra adtam a fejemet. Még egészen fiatalon vettem meg ezt a lakásomat és jó döntésnek bizonyult, de most az eladását kellett megoldanom. Mivel nem volt még ilyesmivel tapasztalatom, az internetet és a közösségi médiát hívtam segítségül. Rengeteg ilyen témájú oldalt és cikket találtam, de számos csoportba is beléptem. Nem vártam extra nagy segítséget, csak az olyasmiknek akartam utána nézni, hogy mire érdemes figyelni eladóként, milyen vevőknek nem szabad bedőlni és érdemes-e ingatlanost fizetni, hogy segítsen eladni a lakást. Chateltem is néhány sorstársammal, akik hasznos tippekkel láttak el és felhívták a figyelmemet a fontos részletekre. Az ilyen chatelések mindig ambivalens érzéseket keltenek bennem, mert fenntartásokkal kezelem, amit a beszélgetőpartnerem állít, mégis sokszor úgy cselekszem, ahogy ő javasolja. Nyilván megkérdőjelezhető a chat másik tagjának a kiléte, hitelessége és őszintesége, de én bizakodó vagyok, hogy nem mindenki csaló és adathalász az interneten.

Az egyik ilyen chat beszélgetésben kérdezett rá a másik fél, hogy megvan-e már a lakás energetikai tanúsítványa. Halványan derengett ez a fogalom valahonnan, de nem tudtam megmondani, pontosan mi ez és miért kellene nekem a lakáseladáshoz. Ezt így szégyelltem bevallani, úgyhogy inkább ködösítettem kicsit, hogy már folyamatban van a dolog. Gyorsan utána is néztem és kiderült, hogy energetikai tanúsítvány híján nem fogom tudni eladni a lakásomat. Bosszúsan vettem tudomásul, hogy még egy újabb váratlan kiadás, egy plusz költség, amivel nem számoltam, de mint kiderült, nem vág földhöz egy tanúsítványt megcsináltatni. Őszintén bevallom, drágábbra számítottam.

De mi is ez az energetikai tanúsítvány? Lényegében egy hivatalos, szakértői papír, ami összefoglalja, hogy mennyi energiába kerül fenntartani az adott ingatlant. A fűtésrendszer korszerűségét, a nyílászárók állapotát, a hőszigetelést és a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségét nézik meg a szakemberek, amikor kiállítják a lakás energetikai tanúsítványát. Ezek közül nálam a lakásban egyik sem volt nagyon új, de jó állapotban volt minden és azért nem volt elavult egyik sem. Ahogy nézegettem a besorolást és a kategóriákat, egyértelmű volt számomra, hogy AA+ besorolást nem fogok kapni, de bíztam benne, hogy CC besorolásnál jobbat kap a lakás. Az energetikai tanúsítványnak igazából az eladási ár meghatározásánál van szerepe, mert egy korszerű, kevés energiából is fenntartható ingatlant értelemszerűen magasabb áron lehet eladni, mint egy felújításra szoruló, alacsonyabb kategóriást. Ha a vevő már jóval a szerződés megírása előtt látja a tanúsítványt, abban az esetben nem nagyon tudja meglepetés érni a lakás állapotával kapcsolatban. Nyilván látja az ember, amikor megnéz egy lakást, hogy milyen állapotban van és arról is van elképzelése, hogy a lakásbelső alapján a nem látható részek (pl.: fűtéscsövek) milyen régiek lehetnek. De érhetik kellemetlen meglepetések a vevőt, amikor az utolsó pillanatban derül ki, hogy az energetikai tanúsítvány alapján a csillagászati áron kínált ingatlan valójában egy energianyelő lakás és egy kisebb vagyonba fog kerülni minden hónapban a számlákat kifizetni.

Miután informálódtam az internet segítségével, keresem kellett egy céget, akik megcsinálják nekem az energetikai tanúsítványt, hogy el tudjam adni a lakást. A https://www.e-tanusitas.eu/ weboldal lett a befutó, nagyon szimpatikusnak találtam a cég leírását. Bár engem nem sürgetett az idő, szimpatikus volt, hogy akár 24 órán belül kiállítják az energetikai tanúsítványt. Az árlistát böngészve kellemes meglepetésként ért, hogy a tanúsítványt megcsináltatni nem lesz akkora kiadás, mint amire számítottam. Hamar túl is estem a procedúrán, úgyhogy most már felkészülten várom a vevőjelölteket.

https://www.e-tanusitas.eu/