Emlékszem még az első időkre, amikor az internet betört hozzánk is. A telefon kábelét kellett átdugni hozzá az asztali számítógépbe és persze ennek megfelelő áron futott a történet, a betárcsázós internet, szóval aki nem akart sokat fizetni érte, az nem vitte túlzásba. Aztán jobban elterjedt a dolog, csökkentek az árak és a szolgáltatás formája is változott és ezzel együtt elkezdtek megjelenni a különböző chatelős oldalak, aztán persze a programok, közösségi oldalak chat opcióval, stb… Micsoda MSN partik voltak suli után, istenem. Haza sem értünk, már kapcsolatuk is be a gépet azon nyomban. Mintha csak tegnap lett volna, közben meg eltelt majd’ 20 év. Emlékszem, a szüleim mindig értetlenül álltak a dolog mellett: “Hiszen egész nap együtt voltatok, miről tudtok még mindig beszélgetni?” És akkor mindig be kellett számolni, hol volt miről, hol pedig inkább kitaláltunk valami alternatív valóságot. Aztán jöttek a csodálatos beépített játékot, az “Aknakereső”, a “Kővarázsló” és miegymás. Amikor már nem volt miről beszélgetni, csak el kellett valamivel tölteni az időt, mindig beleálltunk valami ilyen csatározásba. Emlékszem, Kővarázslóban sokáig verhetetlen voltam, micsoda idők voltak. Aztán jött az a korszak, hogy csak akkor vagy menő, ha színessel írod ki az MSN nevedet és minél több emojit teszel mellé. Mai szemmel már egészen hihetetlen, mennyi agyatlan dologra használtuk az internetet. Persze sokan vannak ma is, akik megmaradtak ezen a szinten, gondolok itt a ‘Melyik törpe lennél?’, ‘Milyen szuperképességed van?’ és ‘Milyen vagy az ágyban?’ kaliberű tesztekre és ezek kitöltőire.

De amennyire megvan az internet pöcegödre, épp akkora távlatokat nyitott meg az utóbbi időben az értelmes, életünket megkönnyítő internetezés. Számtalan ügyintézési folyamat leegyszerűsödött, sokkal több lehetőség érhető el egyszerre, egy időben, ami jócskán elősegíti a szolgáltatások összehasonlítását. Erre az elvre számtalan online kalkulátor készült mindenféle területen, a bankszektorban, mindenféle szolgáltatónál, mint internet, telefon és társai, de épp ugyanígy a biztosítások választásában hasonló oldalak segítenek bennünket.

Nagyon hasznos például a lakásbiztosítás kalkulátor. Gondoljunk csak bele, régen mennyi lehetőséget kellett először végigkutatni aztán végigolvasni és még úgyis lehet, hogy csőbe húztak. Most meg néhány kattintással leszűrhetjük, melyek azok a lehetőségek, amik között érdemes válogatnunk. Nem mondom, hogy ezzel pofonegyszerűvé vált a döntés, de mindképpen könnyebb és átláthatóbb a helyzet.

Évről-évre változhatnak a biztosítási feltételek, mi pedig sokszor a kényelem és megszokás mellett döntünk és igazából nem követjük pontosan a szerződés változásait. Pedig sok esetben már lehet, hogy sokkal jobb lehetőségeket is kaphatnánk. Az elmúlt időszakban például nagyon népszerű lett, hogy az alap lakásbiztosítás mellé valamilyen kiegészítő, társszolgáltatást is lehet kötni nagy kedvezményekkel. A teljesség igénye nélkül például szerezhetünk kedvezményesen biztosítást kisállatainknak, vagy akár a gépjárművünkhöz assistance szolgáltatást. De ha maradunk az ingatlannál, ennek biztosítási körét is kiterjeszthetjük, például a tűz nélküli füst és korom okozta károk megtérítésével, esetleges vandalizmus vagy graffiti biztosítási körbe vételével, kívülről való beázás térítésével beleértve a nyitva felejtett nyílászárók esetét is, a csőtörés esetén elfolyt víz árának megtérítésével, kerti bútorokra, napkollektorokat és napelemeket is lehetséges bevenni a szolgáltatási körbe és még a besurranással, vagy szépen fogalmazva a jóhiszemű beengedéssel összefüggésbe hozható károk megtérítése is bevehető a biztosítási körbe. Belegondolva a lehető leghétköznapibb problémáinkba, ezek bizony nagyon előnyös kiegészítések tudnak lenni. Hány besurranós történetet hallottunk már, függetlenül attól, hogy idős lakókról, vagy csak egy figyelmetlen, el nem fordított kulcsról van szó. Vagy tegye a szívére a kezét az, aki még sohasem fordult vissza egy hosszabb út elejéről azért, hogy megnézze még egyszer, hogy mindent becsukott-e. A fővárosban vagy esetleg zűrösebb környéken élők számára pedig igenis nagy gondot jelenthet a vandalizmus és a graffiti, még akkor is ha ezek néha egészen művészi szinten mozognak, külön kérés nélkül én sem örülnék, ha kipingálnák a házam. És persze ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. Manapság nagyon népszerű dolog magunkkal vinni kis kedvenceinket mindenhová, legyen szó csak a wc-ről vagy akár a szomszéd kontinensről. Épp ezért nem árt, hogyha az ő biztonságukról is gondoskodunk, hiszen egy-egy utazás alkalmával nem csak mi szedhetünk össze betegségeket és nem csak minket érhet baleset, de Pupika is dönthet úgy, hogy kiugrik a másodikról, vagy épp beleiszik a kanyarós pocsolyába, és csórikámból ami bemegy az kijön. Szóval jó az a kisállat biztosítás is. Emlékszem, pár éve volt még egy kerti csapunk, amit gyakorlatilag nem használtunk. Brutális vízszámlákat kellett kipengetnünk és visszaszámolva a lakásban való fogyasztást sehogy sem jött ki a matek. Végül kiderült, hogy a kerti csap vezetéke a földben elrepedt, így folyamatosan folyt el a víz a földbe. Brutális plusz költségeket generált, amit aztán soha senki nem térített meg. Ha lett volna egy ilyen kiegészítésünk, sokkal jobban jártunk volna. Egy szó mint szám, érdemes figyelemmel kísérni ezeket a lehetőségeket és nem csak csukott szemmel elmenni mellettük, hiszen baj esetén jelentős kártérítés ütheti a markunkat, ami vész idejében nagyon jól jöhet.

Mi van tehát, ha van már érvényben lévő biztosításunk és szeretnénk rajta változtatni? Nos, kötbér megfizetése nélkül akkor van lehetőségünk szerződést bontani, hogyha az évfordulót 30 nappal megelőzően egy felmondó nyilatkozatot küldünk, juttatunk el a biztosító felé, amiben szerepelnek az alapvető beazonosításhoz szükséges adatok: a szerződő neve, címe, születési helye, ideje és persze a szerződés vagy biztosítási kötvény száma. Amennyiben ezt időben megtesszük, az évfordulóval a szerződés lejár. Mint minden hivatalos dokumentumról, persze erről is érdemes magunknak másolatot tartani, ha pedig e-mailen küldjük semmiképp se töröljük a mappából, hiszen ott még a dátum sem módosítható. Ha a felmondást követően abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy túlfizetésünk maradt, annak összegét a biztosító köteles visszajuttatni a részünkre, akár postai úton, akár átutalásos egyenlítéssel. Ezt követően pedig gond nélkül megköthetjük az új biztosítást.

lakásbiztosítás kalkulátor

Érdemes tehát hozzá egy online lakásbiztosítás kalkulátor segítségét igénybe venni, hiszen pillanatok alatt elénk kerülnek a személyre szabott ajánlatok. Csak megadjuk a megfelelő adatok, mint például a lakás építésének éve, az alapanyaga, a mérete, az elhelyezkedése, a melléképületek száma, jellege, hogy csak néhányat említsek a szükséges információk közül. Ezek alapján már igen specifikus ajánlatokat képes nekünk kidobni a rendszer algoritmusa, amik közül néhány kattintással válogathatunk, összehasonlíthatunk. Transzparensen látható az általunk fizetett szolgáltatási ár, és ennek megfelelően az ezért cserébe igényelhető szolgáltatási paletta is. További hatalmas előnye egy ilyen webes felületnek, hogy az emberek értékelhetik az adott szolgáltatót, sőt magát a szolgáltatást is, ebből pedig már mi is levonhatjuk magunkban a megfelelő következtetéseket. Vagyis ha valakinek sok jó értékelése van, azzal a biztosítóval valószínűleg mi sem járhatunk rosszul. Ha viszont valahol nagyon rossz csillagokat látunk, oda jobban tesszük, ha mi sem klikkelünk. Szóval hajrá, online kalkulálásra fel, elvégre, ilyesmiről is lehet chatelni…