Így találtam rá a megfelelő medence szűrőre

Az utóbbi időben nagyon rászoktam a chatelésre, fórumokon való olvasgatásra és hasonlókra, ugyan rá kellett, hogy jöjjek, hogy nagyon sok hasznos infót tudok begyűjteni ezeken a helyeken, anélkül, hogy különösebb erőfeszítéseket tettem volna. Pont egy ilyen chatelés alkalmával tudtam, meg hogy mit és hol kell beszereznem, ha azt szeretném, hogy a medencém olyan csodálatosan tiszta legyen, mint a tenger vize.

Nem rég egy nagy álmom teljesült, és a kiépítettünk egy beltéri medencét is a „nyaralónkban” így már „telelő” is tud lenni, ha éppen télen szeretnénk egy kicsikét pancsolni, miközben kintről nézzük a deres hideget, mindezt a saját kis házunkból.

Egy nagyobb chat oldalon láttam, hogy valaki nyitott egy olyan csoportot, hogy „medence szűrők” (igen tudom, ez eléggé 2000-es évek, de eskü még vannak ilyenek) és mint friss medence tulajdonos, úgy éreztem, kötelességem körbe szaglászni egy kicsikét, hátha elcsíphetek valami hasznos tippet.

Így jutottam el a szivattyubolt.hu oldalra, ahol megismerhettem a homokszűrős medence szűrőket. Megtudtam, hogy ennek az a lényege, hogy a tartályban egy homokos szűrő található, ami ugyanazt a mechanizmust követi, mint a tengerek homokja, vagyis a vizet az szűri meg majd a tiszta víz áramlik vissza. Ti tudtátok, hogy ez így működik? Én bevallom nem hallottam még erről, de ha belegondolunk egészen logikus. Persze azért egy medence nem ennyire egyszerű, azért érdemes a szűrő mellé mindenféle vegytisztítószereket is bevetni, de alapvetően a szűrő az egyik fő eleme a tisztán tartásnak.

Azt is megtudtam, hogy a medence vizét 3 óránként érdemes megforgatni. Nem csak azért, hogy friss maradjon a víz állaga, hanem azért is hogy a benne lévő vegyszerek megfelelően el tudjanak oszlani. Ebből következik, hogy minél nagyobb a medence, annál nagyobb teljesítményű szűrőt kell beszerezni. Abban az esetben, ha például kinti medencénél alkalmazzuk a szűrőt, akkor nagyon hasznos funkciónak bizonyulhat az előszűrő, ami a nagyobb, például faleveleket szűri meg és elvezeti egy felső tartályba.

Szerintem azért is érdemes fontolóra venni a homokszűrős medence szűrőt, mert ennek a legkisebb a karbantartási igénye. Annyi a munka vele, hogy a homok egy idő után természetesen elszennyeződik, leginkább a kültéri medencék esetében 1-2 hét, beltéri esetében valamivel több, 2-3 hét. Ilyenkor mindössze annyit kell tenni, hogy alkalmazzuk a vízmosást. Ennél valamennyi homok távozik a vízzel együtt, de a leírtak szerint csak 2-3 évente van szükség teljes cserére.

Megnéztem az árakat, amik eléggé változók tudnak lenni, a legolcsóbb, 65.900 Ft, a legdrágább pedig majd félmillió forint, de nyilván óriási a teljesítménybeli különbség.

medence szűrők