Amikor pár évvel ezelőtt teherbe estem, beléptem egy kismama csoportba, ahol nagyon vegyes volt a társaság, de nyilván a cél közös volt: segítsük egymást a terhesség alatt. Személy szerint én inkább csak csendes megfigyelő voltam, de az egyik kismamával azóta is nagyon jó barátságot ápolunk, vagyis inkább virtuális barátságot, mert még sose találkoztunk, mivel én az ország egyik végében, ő pedig a másikban lakik. Mindettől függetlenül napi kapcsolatban vagyunk egymással és mivel nagyjából egyszerre szültünk a gyereknevelésben is tudunk egymásnak tippeket adni. Legutóbb is küldött nekem egy linket, egy iskolai felkészítő könyvről, mivel ő már kézhez kapta, és elmondása szerint nagyon hasznos.

Erről a linkről beszélek: szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php ha benneteket is érdekel, akkor kattintsatok rá, de azért előzetesen mondok róla pár szót én is, mivel adtam Móni szavára és megrendeltem a könyvet. Már lassan 1 hónapja, hogy megérkezett és Kitti lányom is imádja.

Szóval a Látogatás a tudás birodalmába című könyv első részéről beszélek, (mert ennek van második része is) ami egy 156 oldalas színes A4-es méretű foglalkoztató könyv az 5 és 7 év közötti gyerekeknek. A benne lévő feladatok fokozatosan nehezednek, de a gyerekek képességeihez mérten meg lehet cserélni a feladatok sorrendjét is. Nagyon hasznos, ha esetleg játékosan szeretnénk fejleszteni a gyerekek szókincsét, a hallását, az emlékezőképességét, vagy akár térbeli tájékozódó képességét.

A könyv szerzője Szabó Szilvia, egy elismert mesterlogopédus, gyógypedagógus és köznevelési szakértő, aki nagyon szép szakmai múlttal is rendelkezik. Számos fejlesztő könyvet írt már kicsiknek és nagyoknak egyaránt, tehát azoknak a szülőknek is érdemes itt körülnézni, akiknek a gyerkőce még csak pár éves.

A Látogatás a tudás birodalmába inkább már az iskolára készíti fel a gyerekeket. Ahogy az oldalon is olvastam, tudni kell, hogy nem mindegyik kisgyereknek sétagalopp a beilleszkedés, és pontosan ez az időszak, a 6 és 10 év közötti időszak (legalábbis, ha jól emlékszem), amikor legtöbbet fejlődik a személyiségük és nagyon fontos, hogy érje őket sikerélmény, külön motiváció híján a tanulás is csak egy merő szenvedés lesz. Ez a könyv pont ebben segít, vagyis az a lényege, hogy felkészítse a gyerekeket, vagyis talán tekinthetjük úgyis, hogy egy kis plusz előnyhöz juthatnak így és nem egy teljesen új és idegen környezetben fog rájuk zúdulni az iskolával járó stressz és felelősség.

Ahogy mondtam, nem csak a nagyobb gyerekeknek lehet itt fejlesztő könyveket találni, hanem a kisebbeknek is. Mivel a keresztlányom jövőre lesz 2 éves, az ő számára is kinéztem egyet, aminek az a címe, hogy Látogatás a beszéd birodalmába. Szeretek Fanninak hasznos ajándékokat venni, ezért úgy gondoltam ez egy tökéletes szülinapi meglepetés lesz. Ezt pedig már 2 éves kortól lehet használni, egészen 7 éves korig. Lényege, hogy egy játékosan irányított tanulási folyamatot tudunk így előidézni a gyerekeknél, és segítségével könnyedén be tudjuk indítani a beszédet és bővíthetjük a gyerekek szókincsét is.

A beszédfejlődéssel azért kell fokozottan foglalkozni, mert később komoly tanulási nehézségekhez vezethet, valamint már az oviban is szocializációs problémákhoz vezethet. Pontosan ezért van az, hogy 2017 óta már törvényi előírás alapján, kötelező szűrni kiscsoportos ovis gyerekeknél nyelvi késést. Ebből a könyvből is van második, sőt még szókártyákat is lehet hozzá vásárolni. Azt egyelőre még nem rendeltem meg, majd meglátom mennyire jön be Fanninak a könyv, bár, ha az én lányomból indulok ki, biztos ő is imádni fogja. Ha így lesz akkor természetesen azt is meg fogom neki venni. Addig is elmentem a szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php webcímet, szerintem tegyetek Ti is így!