Amióta anyukám megkapta az első okostelefonját karácsonyra, egyszerűen nem lehet lelőni. Mindig küld valamit chaten: éppen hol napozik a macska, mit sütött hétvégén, kinyílt az első rózsa, virágzik a cseresznyefa… Egyszóval mindent megoszt velem, aminek nagyon örülök, de néha kicsit bosszantó is tud lenni. Szerencsére leszoktattam arról, hogy ezek miatt mind felhívjon, úgyhogy most már szinte csak chaten keresztül osztja meg velem ezeket. Nekem ez így sokkal kényelmesebb, mert akkor válaszolgatok neki, amikor nem dolgozom és ráérek, így nem zavar meg munka közben. A barátnőivel is szokott chatelni, ami miatt nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen nyitottan állt hozzá az okostelefonhoz és hajlandó volt megtanulni a használatát.

Legutóbb például egy képet kaptam tőle, amit az internetről mentett le, hogy ilyet hol tud venni? Megnyitottam a képet és gőzöm sem volt, hogy mi van rajta. Egy fémből készült, mozsárszerű dolgot ábrázolt a kép, amihez volt egy kis fa dorong és egy furcsa, távolkeleti ruhába öltözött nő ült törökülésben a mozsárszerű dolog mögött. Nem láttam még ilyesmit, de beírtam a képkeresőbe az ötleteimet, hátha kidob valamit. Hosszas keresgélés után egy meditációval foglalkozó oldalon rábukkantam a nevére, ez a dolog ugyanis egy hangtál volt. De hogy mik is pontosan a hangtálak? A meditációhoz használt hangszerek, amiket kézzel készítenek (a drágábbakat) és a tibeti kultúrában már nagyon-nagyon régóta használják őket. A hangjuk nagyon jó nyugtató, koncentráló zene, amire lehet tanulni, elaludni vagy meditálni. Ez így rendben is volt, de még mindig nem értettem, hogy anyukám miért akar venni magának egy hangtálat.

Mint kiderült, az egyik barátnőjével elkezdtek jógázni és a barátnőjének egész kis hangtál gyűjteménye van otthon. Anyukámnak pedig megtetszettek, és úgy gondolta, hogy ha vesz otthonra egy hangtálat, akkor majd a nappaliban is tud jógázni és meditálni. Azért apukám és a macska fejét megnézném, amikor anyukám ott kongatja a hangtálat mellettük és meditál. És hogy miért nem a hangtálas barátnőjét kérdezi meg, hogy hol tud hangtálat venni? Na erre a kérdésre végképp nem tudom a választ.

Szétnéztem az interneten, hogy hol tudok hangtálat venni anyukámnak, úgyis lesz nemsokára a születésnapja, arra gondoltam, meglepem egy hangtállal. De majdnem leestem a székről, amikor megláttam, mennyibe kerül egy ilyen csodamozsár. Aztán keresgéltem tovább és hát nem a méregdrága, egyedi, kézzel készült hangálakat kell nekem megvennem, hanem elég lesz egy egyszerűbb, géppel készült is. Ha pedig sokáig tart anyukámnál ez a hangtál-őrület, majd a következő születésnapjára kap egy extrásat is.

hangtálak