Imádom a chates fórumokat. Pusztán csak az időt elütni is jó dolog mindenféle témában emberek véleményeit, meglátásait, tapasztalatait olvasgatni, de van, hogy az embernek egy másik chatelő dobja be a megoldást, ami hirtelen mindent leegyszerűsít és utána fel nem tudom fogni, hogy addig az miért nem jutott eszembe, vagy miért nem javasolta senki más.

Ez történt velem most is. 

Éppen az álomházunkon dolgozunk. A telket már megvettük és azt hittük a párommal, hogy ugyanilyen csodásan halad majd minden, mint eddig. Nem hittünk a sok ismerős történetének, hogy jó dolog a házépítés, de rengeteg ősz hajszállal jár.

Próbáltuk arányosan elosztani a teendőket, hogy ki minek nézzen utána. Így esett, hogy a fűtésrendszer hozzám került – én meg pánikba, mivel csak olyan tanácsokat kaptam, ami közül egyik sem volt kielégítő számomra. 

Fontos szempont számunkra a környezettudatosság, de a költségek is prioritást élveznek.

Eleve kizártuk a fatüzeléses módszert, mert egyikünk sem akar kormot takarítani és fát darabolni naponta, de a gázfűtés sem tűnt vonzó megoldásnak, mivel veszélyes. Az elektromos fűtést pedig az árai miatt zártuk ki. És hát így nem maradt semmi… De később kiderült mégis van praktikus, költséghatékony és zöld megoldás!

Ezt a szituációt vázoltam a chaten, ahol egy link formájában érkezett a megoldás: https://klimaglobal.eu/hoszivattyu.

Egyből rákattintottam a linkre és átfutottam az oldalt. Hőszivattyú? Ez lenne a megoldás a problémánkra?

Rögtön azzal indul az oldal, hogy Magyarország egész területén telepítenek hőszivattyúkat. Ez hatalmas megkönnyebbülés, mert nem csak a fővárosra korlátozódik a szolgáltatás, így nekünk is megfelelő a Klímaglobál.

Öröm volt olvasni az oldalt, hiszen a következő pont a megújuló energiaforrás hasznosításáról szól a hőszivattyú segítségével.

Azt hittem egy hatalmas problémát kreáltunk magunknak, hogy a szokványos fűtési rendszereket mid elvetettük, ehhez képest mindvégig létezett egy tökéletes a mi számunkra. 

A hőszivattyúval környezettudatos, energiahatékony módon tudunk majd előállítani meleg vizet és fűteni a lakást. Igaz, van egy minimális áramfogyasztása, de ahhoz pedig lehet H-tarifát igényelni az áramszolgáltatótól, amivel még tovább csökkenthetőek a költségek, mivel alacsonyabb áron számlázzák a felhasznált áramot.

A környezeti energia felhasználása alapján többféle hőszivattyú létezik:

Talajkollektoros hőszivattyú, ami a talaj hőjét hasznosítja.

Talajszondás hőszivattyú, ami szintén a talaj hőjét használja.

Kútvizes víz-víz hőszivattyú, ami a talajvíz segítségével teheti melegebbé otthonunkat.

És végül, de nem utolsó sorban a levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyú, ami a légkört hívja segítségül.

A https://klimaglobal.eu/hoszivattyu oldalon egyébként pontosan le van írva a mechanizmusa az egyes fajtájú hőszivattyúknak. 

Sőt olyan kérdésre is választ kaphatunk, hogy a kinti alacsony hőfok mellett hogy képes mégis felfűteni a házat és felmelegíteni a vizet a hőszivattyúnk és ehhez mi köze van az abszolút 0 foknak. (Mint megtudtam, nagyon is sok, de ezt az oldalon jobban elmagyarázzák, így megéri kattintani.)

Nekünk tuti hőszivattyúnk lesz, de még kérdés milyen. Jövő héten jön a Klímaglobál szakembere és felmérjük a terepet.

Viszont nem csak a mi kis álomházunkról lesz szó, hanem szüleiméről is, hiszen már meglévő modern központi rendszerhez is lehet hőszivattyút telepíteni.

A hőszivattyú egy megtérülő befektetés és nem csak a pénztárcánk szempontjából, hiszen a bolygónkért és a későbbi generációkért is rengeteget teszünk, ha odafigyelünk a környezetünkre, az energiafelhasználásunkra.