Általában, ha valamire szükségem van, vagy keresek valamit, akkor mindig az internetet hívom segítségül. Egyszerűen beírom a megfelelő kulcsszavakat a keresőbe és simán megtalálom, amit keresek.

Legutóbb viszont olyan témában kellett segítség, ahol hiába találtam volna bármit is, mivel annyira nem vagyok jártad a témában, hogy az nem igaz, nem tudtam volna eldönteni, hogy most ez jó vagy sem. Így ezúttal a közösségi médiában próbálkoztam. Kiírtam a falamra, hogy autószervizes kerestetik és egy rég ismerősöm, a következő üzenetet küldte: Autószerviz, futóműbeállítás, olajcsere, autóklíma szerviz – Méta Autószerviz Kft. – metaautoszerviz.hu, valamint azt is hozzátette, hogy őket szívből ajánlja, ők a legjobbak Budapesten.

Nos, több se kellett nekem, megköszöntem a segítséget és már mentem is az említett weboldalra. El kellett ismernem, hogy nem csak ahhoz képest, hogy autószervizesről beszélünk, hanem úgy alapjáraton a weboldalakhoz is képest, egy nagyon szép igényes oldal fogadott. Jól átlátható, szépen strukturált, letisztult összkép fogadott.

Az oldal tetején rögtön meg lehetett találni, hogy autószervizelés esetén milyen telefonszámot kell tárcsázni, de én előbb kicsit körül szerettem volna nézni az oldalon, bármennyire is nem értek a dologhoz. Nos, jelentem a Méta Autószerviz Kft. szinte perceken belül kikupált az olajcsere témájában. A szolgáltatások menüpont alatt az olajcsere aloldalon ugyanis egy nagyon csinos kis leírás fogadott, az olajcsere minden csínjáról-bínjáról, úgyhogy ha szeretnétek, ha nem ezt most mind megosztom veletek, mert kifejezetten büszke vagyok, hogy most már értem is miről van szó.

Szóval! Az autókban lévő olaj egyik fő feladata, hogy a elvezesse azt a hőt, ami a motortérben keletkezik, így megakadályozza, hogy motor az túlmelegedjen, esetleg besüljön meg ilyenek. Ami pedig a másik, hogy teljesen mindegy, mennyire hiper-szuper autód van, könnyen megeshet, hogy néhol nem teljesen megfelelőek az illesztések és az olaj javítja a tömítettséget, így tulajdonképpen sokkal jobb teljesítményre lesz képes a járgányod.

A Méta Autószerviz Kft. ajánlása szerint érdemes 1000 kilométerenként ellenőrizni az olajszintet egy nívópálca segítségével, bár a legtöbb modern autóban már jelzést kapunk, ha az olajszint kritikusan alacsony. Arra pedig mindig nagyon ügyelni kell, hogy milyen fajta olajjal végezzük az utántöltést, de ha jól értettem, akkor ami legfontosabb, hogy a viszkozitás ugyanolyannak kell lennie.

Az oldalon pedig még azt is megtudhatjuk, hogy mi is tulajdonképpen az olajcsere menete.

Először is jól felmelegítik, az az üzemi hőfokra, aztán egy imbuszkulcs segítségével az olajleeresztő csavart. Ezt követően megvárják, amíg kifolyik a maradék olaj, és a fent lévő szűrőket is leveszik. A szűrőket újakra cserélik, majd visszaszerelik a csavart is. A megfelelő mennyiséggel újratöltik olajjal a motort, majd végül következik az olajcsere ellenőrzés, ahol átnézik, hogy mindent szakszerűen és tökéletesen végeztek-e el.

Annyira nem is bonyolult dolog ez mint gondoltam, aki pedig inkább vizuális típus, az megnézheted egy 1,5 perces kis videót az egész folyamatról, amit szintén az olajcsere aloldalán fog megtalálni.

Remélem Ti is érdekesnek találtátok ezt a bejegyzést, ha pedig autószervizre, futóműbeállításra, olajcserére, vagy autóklíma szervizre lenne szükségetek, akkor csak is a Méta Autószerviz Kft.!