Az angol nyelvtanulás online egy elég megosztó téma. Vannak, akiknek nagyon sokat segít, akik ezzel a módszerrel talán jobban is meg tudnak tanulni angolul, mint iskolában tanárokkal és más diákokkal együtt.

Mindenki máshogy tanul és szerintem az a legfontosabb, hogy azt a módszert válasszuk, ami nekünk a legjobban megfelel, amivel mi jól tudunk tanulni. Van, akinek kell, hogy legyen tanár vagy csoporttársak, és vannak azok az emberek, akik olyanok, mint én, aki inkább chaten kér segítséget és ha lehet, akkor inkább otthonról tanul. Nekem ez a módszer is teljesen megfelel, de azért kikérdeztem a chatszobában is a résztvevőket, hogy ök mit gondolnak erről az egész online tanulásról.

Azt beszéltük, hogy a legnagyobb előnye az, hogy rengeteg időt takaríthatunk meg, mert nem kell beutazni az órákra, nem kell utána haza utazni. Azt azb időt is akár a tanulásra tudjuk fordítani.

Az online angol leckékkel egyébként mindenki olyan ütemben halad, ahogyan neki tetszik, nem kell másokhoz igazodni, nem kell azt várni, hogy mikor értik meg a többiek is. Lehet, hogy kicsit nehezebb egyedül, online megtanulni angolul, de mindenki a saját tempójában, a saját ráérése szerint tud végezni az anyaggal.

Az pedig, hogy mennyire értjük az anyagot sokszor attól függ, hogy milyen anyagokból tanulunk. A megfogalmazás, az érthetőség nagyban függ attól, hogy hogyan, milyen tematika szerint van összerakva az anyag, ezért legfőképpen erre kell figyelni online tananyag kiválasztásakor. Az online anyagok gyakran több nemzet hanganyagait is tartalmazzák, ezzel nagyon sokat fejlődhet a hallás utáni szövegértésünk, akár több akcentust is fel fogunk ismerni.

A legnagyobb hátránya viszont az, hogy az angol nyelvtanulás során nem beszélgetünk. Persze, ha van otthon valaki, akivel tudunk angolul beszélgetni, akkor ez a – szerintem egyetlen – hátránya is kiküszöbölhető az online nyelvtanulásnak.

Az online angol nyelvtanulás általában olcsóbb is, az online anyagokat általában elektronikusan elküldik nekünk, a feladatokat pedig akkor és ott csináljuk meg, amikor ahhoz kedvünk van. A feladatok általában könnyen ellenőrizhetőek, és az íráskészség fejlődéséhez sem kell feltétlenül tanár.

angol nyelvtanulás online
angol nyelvtanulás online

Sok olyan ismerősöm van, aki teljesen egyedül tanult meg angolul. Online tananyagokkal készült fel, és chaten gyakorolt az íráskészséget. Sokat lehet fejlődni, ha az ember anyanyelvi angolokkal chatel vagy ha van, aki hajlandó vele angolul beszélni.

Az online angol nyelvtanulás előnyeit szépen összefoglalta szerintem a https://nyelvoktato.hu/angol-nyelvtanulas-online/ oldal. Itt egyébként többet meg is lehet tudni magáról az angol nyelvoktatási formákról, sok hasznos információ van itt összegyűjtve.

Szerintem – ahogyan az oldal szerint is – az angol nyelvtanulás online nem kivitelezhetetlen, és több érv van mellette, mint ellene. Nekem, mint dolgozó felnőttnek például nagyon nagy segítség lehet, mert nincsen időm tanfolyamokra járni. A dolgozó embereknek általában nagyon kevés az idejük, és nincsen olyan iskola, aminek az óráit teljesen rugalmasan a munkaidőhöz és az otthoni teendőkhöz lehetne igazítani.

Hiába rugalmasak többnyire ezek az órák, annak szerintem nem sok értelme van, hogy minden alkalommal egy kis időt angolozzunk, olyan egy- másfél órát, majd a héten semmi többet. Az intenzív órákra viszont nem tudnék bejárni, és a heti több alkalom is szűkösen férne bele a napi teendőim elvégzése után megmaradt szabadidőmbe.

Így viszont akkor tanulok, amikor csak akarok, hiszen minden eszközöm adott az egyedüli tanuláshoz és fejlődéshez.

A chaten mind egyet értettünk abban, hogyha valaki már tisztában van az angol nyelv alapjaival, akkor az angol nyelvtanulás online már nem jelent nagy kihívást, hiszen a szavak kiejtésével nem lesz gondja – egyébként ezek az anyagok a hangfájlok miatt nem okoznak nehézséget a kiejtésben sem – és a nyelvtan pedig ilyen módon is egyszerűen megtanulható.

Ezért én végül is azt mondom, hogy teljesen az online nyelvtanulás mellett vagyok, és ha lesz lehetőségem rá, be is fogok fizetni egy ilyen tanfolyamra. Akkor angolul is chatelhetek, megismerkedhetek az interneten más nemzetek lakóival is és nemzetközi barátságokat is köthetek majd.